Introduktion til franske veteranjernbaner og veterantog plottet ind på interaktivt kort

 

Udsnit af Leaflet kort. © Leaflet og Webmaster 2020.
Det er her muligt at se hvor udvalgte spændende jernbane­strækninger og de enkelte veteranjernbaner, veteranmuseer og veterantog findes ved hjælp af interaktive kort.

På kortene er der plottet ind både almindelige, men spændende, jernbane­strækninger, enklete godsbaner, veteranjernbaner, veteranmuseer og veterantog, og ikke mindst metersporede (Fransk: Voie Métrique) og smalsporede (Fransk: Voie Etroite) persontrafik jernbaner, samt enkelt veteranjernbane af typen Decauville. Der er eksempler på Decauville veteran­jernbane­strækninger med sporvidde 400 mm, 500 mm og 600 mm.

Frankrig er delt i 7 område, nemlig Paris og regionen Île de France, Det centrale Frankrig, Nordfrankrig, Østfrankrig, Sydfrankrig og Vestfrankrig, samt Korsica med en del af Sardinien, som godt nok er Italien.

 1. Paris
 2. Regionen Île de France
 3. Det centrale Frankrig
 4. Nordfranske veterantog
 5. Østfranske veteranbaner
 6. Sydfranske veteranbaner
 7. Vestfranske veteranbaner
 8. Korsica med den nordlige del af Sardinien (I).
 9. Oversigtskort over Frankrig

På de enkelte kort er der en funktion, som åbner kortet i et nyt vindue, og viser kortet med maximal udnyttelse af skrærmen.

Spændende smalsporede jernbanestrækninger
Som eksempler på spændende smalsporede jernbanestrækninger med persontrafik kan nævnes:
 1. SNCF Le Blanc - Argent: Romorantin - Valençay Luçay i regionen Centre (Metersporet) (voie métrique).
 2. Strækningen Saint-Gervais-les-Bains-Le Fayet - Vallorcine i regionen Rhône-Alpes (Kører ind i Schweiz). (Metersporet) (voie métrique).
 3. SNCF Chemin de Fer du Montvers: Saint-Gervais-les-Bains-Le Fayet - Vallorcine via Chamonix og Montvers. 74400 Chamonix-Mont-Blanc, Rhône-Alpes. (Metersporet) (voie métrique).
 4. Train du Montenvers Mer de Glace, 74400 Chamonix-Mont-Blanc, Rhône-Alpes. (600 mm sporvide, voie etroite).
 5. Tramway du Mont Blanc. 74310 Les Houches, Rhône-Alpes. (600 mm sporvide, voie etroite) .
 6. CP - Train des Pignes ved Nice i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur. (Metersporet) (voie métrique).
 7. SNCF Le Petit Train Jaune: Enveitg - Villefranche-de-Conflent. Languedoc-Roussillon. (Metersporet) (voie métrique). Ikke langt fra Andora.
 8. Train de la Rhune: Sare - Aquitaine. Pyrénées-Atlantiques. (Metersporet) (voie métrique).
 9. EuskoTren (Metro Donostialdea), Donostia-San Sebastián i regionen Gipuzkoa i Spanien kører til Hendaye (Hendaia) i Frankrig. Metersporet (voie métrique), Tram-Train, sporvognslinjen i regionen Pyrénées-Atlantiques.
 10. SNCF's jernbanestrækninger på Korsica er alle metersporede (voie métrique).
Der findes to franske byer metersporede sporvognslinje, nemlig:
 • Lille (metersporet - voie métrique) - non-stop siden 1909
 
 • Saint-Étienne (metersporet - voie métrique)- non-stop siden 1881

Der er også franske sporvejssystemer som krydser grænsen ind til Frankrig fra nabolandene, men sandt nok er alle tre sporvejslinjer ganske korte:

 • Baselland Transport's metersporede sporvognslinje 10 forbinder Leymen i Alsace med Basel i Schweiz - non-stop siden 1910. Strækningen er enkeltsporet gennem Frankrig.
 
 • Letbanen Saarbahn, Tram-Train, forbinder Sarreguemines i Frankrig med Saarbrücken i Tyskland. Siden 1997. Departementet Moselle, Lorraine. Anvender Réseau Ferré de France strækning (RFF).
 • EuskoTren, er en metersporet, Tram-Train, letbane sporvogns­linjen som forbinder Donostia-San Sebastián, Zarautz, Lasarte-Oria, Irun ved grænsen i regionen Gipuzkoa, Spanien, og Hendaia (Hendaye) i Frankrig. EuskoTren er et større metersporet jernbanenetværk på ca. 180 km i Baskerlandet i det nordvestlige Spanien.